Starward
`Whisky done differently’ Oprichter David Vitale groeide op in een traditionele, grote Italiaanse familie, waar informeel samenzijn en eten een grote rol speelden. De ontwikkeling van Starward was een logische stap: een toegankelijke, allround whisky zonder poespas.
Starward wordt gemaakt in Melbourne, de bruisende foodie hoofdstad van Australië. Daar vinden ze dat de focus moet liggen op de smaken, niet op de ‘airs and graces’. Het unieke ‘4 seizoenen in een dag’-klimaat van Melbourne komt de whisky ten goede: door de continue temperatuurwisselingen wordt de smaak van de Australische rode wijnvaten waarin de whisky rijpt, optimaal benut. Dit noemen we elementaire rijping. Starward een heerlijk fruitige smaak omdat het heeft gerijpt op rode wijnvaten uit de Barossa en Yara Valley.
Starward 100 Proof
In de 100 proof editie gebruikt Starward non-chill filtered single malt met een hoog alcoholpercentage van 50%. Het is samengesteld uit Australische gerst en ambachtelijke biergist die extra smaak geeft. Het is gerijpt in 100% Amerikaanse eikenhouten vaten die een weelderig rijke smaak geven en de geroosterde eiken- en vanillekenmerken die inherent zijn aan de whisky versterken. Het heeft ook sappige kenmerken van rode wijn dankzij vaten van voornamelijk wijnmakerijen uit de Barossa Valley (die helpen bij Shiraz- en Cabernet-wijnen). Ze verkolen een paar vaten om diepte en intensiteit te geven - de meeste zijn echter vers, wat intense rode wijnaroma's geeft.
Zoals alle Starward whisky's, heeft deze een benaderbare en fluweelzachte zachtheid. De eerste tonen zijn van Madagascar vanille en geroosterd eikenhout. Deze leiden tot een smaak die vol zit met kaneel, kweepeer, chocolade en Muscadellerozijnen, wat leidt tot een afdronk met een bakkruid.
Geur: Vanille uit Madagascar, rijk geroosterd Amerikaans eiken, zwarte bessen jam, rozijnen, gekarameliseerde vijgen en rijpe pruimen.
Smaak: Vanille, Muskadellen rozijnen, quince, chocolade ganache, kaneel en gebakken bananenbrood.
Finish: Viscose en gebalanceerd. Rijpe vijgen, rozijnen en bakkruiden.
Signature drink: ‘Pacific East’. Neem een glas en vul deze met 40 ml Starward Fortis Whisky, 20 ml notenlikeur en 10 ml Vermouth. Meng dit met wat grote ijsblokjes en zorg dat het gehele glas gekoeld wordt. Druppel wat angostura en garneer met een schijfje citroen. Heerlijk in combinatie met ansjovis.
Geniet ervan, salud!
Starward Left Field
Voor hun Left Field wilde Starward een whisky maken die benaderbaar was. Dit is een veelzijdige single malt die alle kenmerken van Starwards onderscheidende rijping in Australische rode wijnvaten behoudt. Ze brengen de beste Australische gerst en rode wijnvaten samen, die afkomstig zijn
uit de beroemde wijnstreken van Barossa Valley en Yarra Valley. Uniek voor de Left Field whisky, ze gebruiken alleen 100% Frans eiken, wat een rijk en pittig mondgevoel geeft. Het verbetert ook de inherente complexe eikensmaken, terwijl de delicate wijnaroma’s nog steeds doorkomen.
De neus bevat zachte aroma’s van tropisch fruit, rode appelschillen en verse rode bessen die allemaal worden opgewarmd door vanillekruiden. Helder tropisch fruit komt door in de mond, met een heerlijk rijk en vervullend mondgevoel met licht geroosterd eikenhout. Het heeft een zachte en delicate afwerking.
Geur: Zacht geurig rood fruit, appel en tropische vruchten.
Smaak: Een karakter van tropisch fruit en geroosterd eiken.
Finish: Verfijnd droog eiken
Signature drink: Starward heeft deze whisky bewust gecreëerd met het gevoel dat hij gemakkelijk in de mix kan worden gebruikt, maar ook heerlijk op zichzelf is. Drink het zoals jij het lekker vindt! Wij vinden Starward Left Field in de mix met een tonic heerlijk: neem een highball glass met 50ml Starward Left Field, schenk tonic bij en doe er een schijfje grapefruit als garnering bij.
Starward Nova
Starward Nova is volledig gerijpt in voormalige rode wijnvaten waarin eerder de stevige Australische Shiraz, Cabernet en Pinot hebben gerust. De whisky die in deze vaten gaat, begint met het gebruik van Australian Malted Barley. Deze single maltwhisky is dubbel gedistilleerd en gefermenteerd met biergist, wat een uitgesproken en gedurfde smaak geeft. Bij het vullen van de vaten hebben de whisky's van Starward een lager alcoholpercentage van 55%. Dit zorgt ervoor dat hun whisky meer van de rode wijn, fruitkenmerken en tannines uit de vaten haalt.
Het eindresultaat van dit proces is een whisky met een helder aroma, rode bessen en boomgaardvruchten gecombineerd met een delicate kruidigheid van eikenhout. In de mond ontwikkelen de smaken zich, met hints van een rijk dessert van rode bessen, gecombineerd met vanille, kruiden en een
vleugje karamel. De afdronk is uitzonderlijk goed uitgebalanceerd en blijft op de tong hangen. De zoetheid vervaagt zachtjes, maar de andere smaken blijven.
Geur: Frisse rode bessen, boomgaard fruit en zachte, kruidige eik.
Smaak: Vanille en bessen met caramel en kruiden.
Finish: Lang en fruitig, lichtzuur.
Signature drink: The Nova Old Fashioned; neem een tumblerglas. Schenk naast 60 ml Starward Nova, 10 ml suikersiroop. Voeg 3 tot 5 druppels Angostura Bitter toe, een groot ijsblokje en garneer met een sinaasappel- of citroenschil. Ga lekker bij de openhaard zitten, zet een muziekje op, terwijl
je nipt van je overheerlijke whisky cocktail.
Starward Solera
Solera is de eerste whisky van Starward. Volledig gerijpt op Apera vaten, Australische sherry. Met zijn elementaire rijping, is Starward Solera een prachtige reflectie van Melbourne. Deze whisky dankt haar naam aan de manier van whisky maken: ze nemen alle sherryvatten die gevuld zijn met
Starward whisky. De helft hiervan wordt samengevoegd in een tank waardoor deze worden geblend. Hierna worden deze gebotteld. Vervolgens worden de sherryvaten wederom gevuld met Starward whisky en rijpen ze verder. Dit is een nieuwe vorm van Solera rijping. Dankzij deze nieuwe Solera rijping vind je in elke fles nog een deel van de eerste Starward botteling. Dat maakt deze fles zeer speciaal.
Geur: Tropisch fruit, caramel en vanille
Smaak: Getooste caramel en creme brulee, vijgen en zoet kruiden.
Finish: Sappig en een mond vol met kruiden
Signature drink: Lekker puur!